Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@05:17:50 GMT

محمدباقر یزدی ریاضیدانی در ردیف خواجه نصیرالدین

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۶۸۳۰۱

محمدباقر یزدی ریاضیدانی در ردیف خواجه نصیرالدین

ایسنا/یزد محمّدباقر یزدی یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان ریاضی ایران و در ردیف خواجه نصیرالدّین طوسی و غیاث الدّین جمشید کاشانی بوده که علت اشتهارش به واسطۀ کشف یکی از مسائل لگاریتم است.

"حسین مسرت" محقق و پژوهشگر یزدی در گفت و گو با ایسنا از "محمّدباقر یزدی" به عنوان یکی از ریاضی دان نامی یزد یاد کرد و گفت: شهر یزد با وجود این که شهری کویری است و زمین سترونی دارد ولی در عوض آسمان پرستاره‌ای دارد و دانشمندان بزرگی در طول تاریخ در این شهر پا به عرصۀ وجود گذاشتند که هر کدام باعث افتخار یزدی‌ها و هم باعث افتخار ایرانی‌هاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ملا محمّدباقر یزدی را از بزرگ‌ترین دانشمندان ریاضی ایران و در ردیف خواجه نصیرالدّین طوسی و غیاث الدّین جمشید کاشانی خواند و علّت اشتهارش را هم به واسطۀ کشف یکی از مسائل لگاریتم دانست.  

مسرت اضافه کرد: البته اثبات این حرف که دقیقاً محمّد باقر یزدی کاشف آن بوده یا به نام او مشهور شده است، برعهدۀ آقایان ریاضی‌دانان است.

وی گریزی به زندگی محمّدباقر یزدی زد و بیان کرد: او فرزند زین‌العالدین یزدی و از ریاضی‌دانان نامی دورۀ صفویه است. تاریخ تولّدی از او در دست نیست و تنها در حاشیۀ یکی از کتاب‌ها تاریخ ۱۰۴۷ هجری قمری ذکر شده و این موضوع را "سید جلال‌الدین تهرانی" در کتاب گاهنامۀ خود نوشته و در حواشی کتاب مانالاوس اسم آن آمده است.

به گفته این پژوهشگر یزدی، محمّدباقر یزدی آثار خیلی زیادی داشته ولی آن‌ چه بر جا مانده، تنها پنج کتاب است که به ترتیب «عیون الحساب» به عربی است که به وسیلۀ محمّدباقر بن میراسماعیل خاتون‌آبادی به فارسی ترجمه شده است.  

وی افزود: این کتاب را وی به تقلید از کتاب «مفتاح‌الحساب» اثر غیاث‌الدّین جمشید کاشانی که او هم از ریاضی‌دانان نامی ایران است، ‌نوشته است.

وی دیگر آثار این دانشمند یزدی را حواشی و شرح تذکرۀ خفری، حاشیه بر شرح  اکرمانالاوس، تحریر مخروطات آپولونیوس و فتوحات غیبیه که به فارسی در براهین اعمال هندسیه از ابوالوفای بوزجانی است، برشمرد.

مسرت در مورد «عیون الحساب» به عنوان معروف‌ترین کتاب محمّدباقر یزدی، اظهار کرد: این کتاب در هفت باب است.

وی متذکر شد: ابوالقاسم قربانی در کتاب «ری‍اض‍ی‍دان‍ان‌ ای‍ران‍ی‌: از خ‍وارزم‍ی‌ ت‍ا اب‍ن‌س‍ی‍ن‍ا»(۴۳۶ تا۴۴۱)، نام کتاب های دیگری را از ملا محمّد باقر یزدی را نیز می برد.  

مسرت در پایان نیز عنوان می کند: تنها تاریخ دقیقی که از زندگی این دانشمند یزدی وجود دارد، تاریخ وفات اوست که در حدود سال ۱۰۶۹ هجری قمری به دیار باقی شتافت.

انتهای پیام
 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری ریاضیدان حسين مسرت مشاهير يزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۶۸۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگه‌های امتحانات کشوری پایه ششم و نهم چگونه تصحیح می شود؟

دانش‌آموزان پایه ششم برای دروس ریاضی و علوم باید در امتحانات هماهنگ کشوری شرکت کنند و امتحانات دیگر دروس نیز به صورت هماهنگ منطقه‌ای برگزار خواهد شد.

امتحانات کشوری درس علوم روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت و امتحانات کشوری درس ریاضی پایه ششم روز  سه شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.

در امتحانات کشوری، سوالات در سطح کشوری طراحی شده و برای تمام دانش‌آموزان پایه ششم کشور مشابه است اما تصحیح اوراق توسط معلمان خود دانش‌آموزان انجام می‌شود.

در امتحانات هماهنگ منطقه‌ای نیز سوالات دروس توسط منطقه آموزش و پرورش مربوطه طراحی می‌شود و برای دانش‌آموزان پایه ششم همان منطقه یکسان است اما تصحیح اوراق باز هم توسط معلمان خود دانش‌آموزان انجام می‌شود.

در پایه نهم نیز برای دروس ریاضی، علوم و فارسی سؤالات به صورت کشوری طراحی می‌شود و برای دیگر دروس سؤالات به صورت استانی است.

تصحیح برگه‌های امتحانات کشوری و استانی پایه نهم توسط معلمان خود دانش‌آموزان انجام می‌شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • ایجاد دانشکده علوم پزشکی دامغان در بودجه ۱۴۰۳ ردیف اعتباری دارد
  • یک جنگ سرد جدید؟ جنگ جهانی سوم؟ / چگونه می توانیم در این «عصر سردرگمی» حرکت کنیم؟
  • از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات
  • «روایت اول» از ردیف یک موسیقی‌دان مهم منتشر شد/خواندن یک قصه جالب
  • حمایت ۳ میلیاردی بنیاد علم ایران از طرح‌های نوظهور و ۱.۵ میلیاردی از ریاضی‌دانان
  • رصدخانه مراغه؛ نگینی درخشان در تاریخ نجوم ایران
  • برگه‌های امتحانات کشوری پایه ششم و نهم چگونه تصحیح می شود؟
  • معرفی برگزیدگان مسابقات ریاضی دانشجویی کشور در تبریز
  • ما جز با رعیتِ خود دیگر با کسی جنگ نداریم!
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی